Celiakia

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływaną przez gluten, którego organizm nie przetwarza. Wiele osób skarży się na dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień czy owies. Codziennie doświadcza uporczywej zgagi, wzdęć brzucha i bólu. Objawy mogą wskazywać na wiele różnych chorób, ale w pierwszej kolejności warto sprawdzić czy gluten nie jest przyczyną złego samopoczucia. Jakie są przyczyny i objawy celiakii?

Celiakia (uczulenie na gluten lub choroba glutenowa) to stan, kiedy organizm nie toleruje glutenu, tzn. białka zawartego w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Po spożyciu glutenu pojawiają się zaburzenia trawienia, które prowadzą do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.

Celiakię najczęściej rozpoznaje się u dzieci i niemowląt, ale może pojawić się także u dorosłych. Zdarzają się przypadki pojawienia się celiakii w życiu dorosłym, między 35. a 55. rokiem życia, częściej (nawet dwukrotnie) u kobiet. W wielu przypadkach choroba rozpoznawana jest u osób w wieku podeszłym.

Uczulenie na gluten prawdopodobnie jest dziedziczone, zignorowanie problemu może doprowadzić natomiast do raka jelita cienkiego. Leczenie celiakii polega głównie na bezwzględnym i rygorystycznym stosowaniu diety bezglutenowej.

Lekarze wykonujący badanie